Skånes Fria

Han kämpar för kvinnors rättigheter

En dag i april. En man i staden Marivan i iranska Kurdistan körs stående på en pickup genom staden klädd i kurdiska traditionella kvinnokläder. Straffet ska vara förödmjukande. Där kunde historien ha tagit slut. Men det är bara början.


Sirwan med brorsdottern Henan.

Först tog några av stadens kvinnor till gatan för att protestera, klädda i den röda traditionella folkdräkten och bärandes en stor vit banderoll. Att låta män klä sig som kvinnor som ett straff är att straffa kvinnorna – inte den skyldiga mannen, ska de ha skanderat. Att straffet dessutom hade rasistiska undertoner mot kurder ska ha förstärkt ilskan än mer.

Kvinnorna hamnade i konflikt med polisen och nyheten spreds på internet. Då fick de plötsligt stöd från ett oväntat håll – en man i Tyskland la upp ett kort på internet på sig själv i en kurdisk folkdräkt för kvinnor med budskapet ”Att vara kvinna är inte ett redskap för att förödmjuka eller straffa någon”. Och aktionen fick ringar på vattnet – fler följde hans exempel runt om i världen. En av dem är Sirwan Dabagh från Lund som själv kommer från irakiska delen av Kurdistan.

– Här bor jag i Sverige och de vågar protestera i Kurdistan. Då tänkte jag att det är klart att det är något jag också borde kunna göra, att vara kvinna ska inte vara något straff.

Sagt och gjort. Han slog sig i slang med sin bror och letade fram en kurdisk kvinnlig folkdräkt, drog på sig den och laddade upp kortet på Facebookgruppen ”Kurd men for equality”.

– Jag har aldrig fått så många likes i hela mitt liv. Det är rekord, mer än fem hundra, folk tycker det är fint. Det har verkligen varit positiva reaktioner.

I veckan hade 13 670 personer gillat sidan och kommentarsfälten till bilderna är fyllda av kommentarer.

– Jag har varit engagerad i kurdfrågor tidigare men aldrig något sådant här, säger Sirwan Dabagh.

Fakta: 

Ett omstritt land

Hela området Kurdistan består av områden i sydöstra Turkiet, norra Irak, nordvästra Iran och nordöstra Syrien. Trots mångårig kamp för en egen nation har Kurdistan aldrig erkänts som en suverän stat. I norra Irak (södra Kurdistan) har kurderna fått en viss autonomi.

Källa: Wikipedia

Läs mer: 
KurdMenForEquality

Se ett klipp från när mannen körs genom Marivan i kvinnokläder.

Se ett klipp från när Marivan woman association demonstrerar dagen efter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vart femte bisamhälle utplånat

Utsvultna bisamhällen eller bara tysta övergivna kupor. Det var en sorglig syn som mötte biodlaren Lina Norsell i förra veckan. "Cirka tjugo procent av bisamhällena har dött", säger hon.

Skånes Fria

Stafett ska ge en mer human flyktingpolitik

Barriärer ska överstigas, fördomar krossas och ögon öppnas. Det hoppas Gabriella Jacobsson och Ali Ahmadi som nu planerar en 80 mil lång asylstafett från Malmö till Stockholm.

– Vi vill gå ut och prata om Dublinförordningen, om den är bra eller dålig, säger Ali Ahmadi.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu