Skånes Fria

Flera djurparker har skakats av skandaler de senaste åren

Vargar slet sig och avlivades – Skånes djurpark

En vinterdag för två år sedan slet två unga varghannar av en stålvajer som suttit fast i ett betongfundament i marken. De båda vargarna gav sig på en kronhjort i hjorthägnet intill och hann riva både får och rådjur innan personalen kunde fösa tillbaka dem in i varghägnet. Hålet lagades sedan med en stålskiva. Några dagar senare slet vargarna återigen upp ett hål i stängslet och de båda hannarna tog sig ut, men avlivades av parkens personal. Sedan följde ytterligare fyra vargar efter. Bland annat flockens alfahona. Vargarna spred sig över djurparken och personalen sköt tre av dem, varav en var alfahonan. Den sista spårades och sköts inte förrän på kvällen. Då hade personal redan avlivat de resterande vargarna som var kvar i hägnet. Hela vargflocken på 12 individer hade då dödats. Enligt länsstyrelsen i Skåne hade parkens personal agerat föredömligt. Vissa tekniska svagheter upptäcktes i konstruktionen på hägnet men det konstaterades också att bristerna skulle ha varit svåra för djurparken att upptäcka.

Gnuer dödades och åts upp – Parken Zoo

Den senaste tiden har ett flertal skandaler skakat Parken Zoo utanför Eskilstuna. Den 17 oktober i fjol avslöjade Kalla fakta att personal på djurparken avlivat friska djur och förvarat dem huller om buller i ett fryshus under flera år. Djurparken hävdade då att tre av djuren var pumor som avlivats på grund av ålder men Kalla fakta kunde konstatera att det egentligen handlade om två tioåriga ungar och deras mamma. Djuren ska ha avlivats för att ge plats åt nya djurarter som skulle locka nya besökare.

I januari i år kom ytterligare ett avslöjande. Gnuer hade ätits upp på en grillfest, enligt uppgifter från tidningen Eskilstuna-Kuriren.

Den första mars i år åtalsanmälde länsstyrelsen i Södermanland djurparken för misstänkt artskyddsbrott och hotar nu med stängning om inte bristerna åtgärdas. Anledningen ska vara att det saknas dokumentation om djuren, att flera hägn inte uppfyller kraven och att djur ska ha rymt, enligt radio Sörmland.

Före detta anställd: ”Djur slogs ihjäl” – Ölands djurpark

Enligt uppgifter från en före detta anställd i oktober i fjol avlivades djur på fel sätt på Ölands djurpark. Bland annat ska en sjuk näsbjörn ha slagits ihjäl av personalen. Enligt samma person ska djuren också ha haft för trånga burar och fått foder som gjorde dem sjuka och felnärda. Djur ska också ha stått helt utan mat och vatten – vilket ska ha lett till att djur dog, enligt radio p4 Kalmar. Även två gymnasieelever som gjort praktik på djurparken ska ha vittnat om dålig djurskötsel. Länsstyrelsen i Kalmar ska ha kontrollerat parken utan att ha hittat några brister. De konstaterade också att händelser långt bak i tiden är svåra att verifiera. Efter kritiken har myndigheten nu lovat att även inspektera parken vintertid och inte bara sommartid.

Fakta: 

Relaterade artiklar:

Omstritt uppdrag för djurparker

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Omstritt uppdrag för djurparker

I en vacker bokskog utanför Höör hålls ett 80-tal olika djurarter i fångenskap för människans beskådan. Ett hjälpmedel för att skapa empati och respekt för djur och natur, enligt Anna Blinkowski, djursamordnare på Skånes djurpark. Ett sätt att legitimera förtryck i alla dess former, hävdar Helena Pedersen, forskare i pedagogik och kritiska djurstudier vid Malmö högskola.

Skånes Fria

Reva leder till fler utvisningar

Papperslösa

Gränspolisen i Skåne slår nu ifrån sig kritiken om att Reva skulle innebära fler inre utlänningskontroller. Eller en intensifierad jakt på papperslösa. "Det handlar om att vi har verkställt fler utvisningar", säger Leif Fransson, biträdande gränspolischef.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu