Debatt


Mattias Elftorp
Skånes Fria

Reva är toppen på ett isberg

Debatten om de inre utlänningskontrollerna och Reva fortsätter att rasa. I veckans debatt menar kulturjournalisten Mattias Elftorp att vi måste se Reva och id-kontroller i sitt sammanhang – ett system som har att göra med vår syn på medborgarskap och vem som är människa.

SISTA ORDET Flera gånger i veckan hör jag om kontroller. Alldeles för ofta hör jag om folk som åker fast, låses in på förvar och tvångsutvisas. Informationen finns om man vet var man ska titta. Om man inte väljer att titta bort.

I onsdags var det kontroller kring Möllan hela kvällen. Det jag hör kommer oftast därifrån, men det händer ännu mer i till exempel Rosengård. Det når bara inte ut lika lätt, för många som bor där känner sig inte alltid hemma i svenska aktivistkretsar, har inte mediakontakterna som gör att berättelserna når offentligheten. Ibland kommer någonting ut, som ”apajävel”-incidenten. Enligt polisen är det inte vardagsmat. Nyhetsmedia spelar med. Det är enstaka tillfällen. Fångas det inte på film så har det inte hänt. Som Sverigedemokraternas järnrör. Fast nu är det inte ett litet extremistparti det handlar om utan landets ordningsmakt som jobbar på direktiv från regeringspartierna. De rumsrena, med en politik som hade setts som avskyvärd om den hade kommit från ett öppet rasistiskt håll. Beatrice Ask litar på polisen och det handlar om effektivisering och så var det med det.

Reva har fått mycket uppmärksamhet sedan det spreds till Stockholm, men i Malmö har det hållit på länge. Samma verksamhet kallades ”Möllevångspatrullen” och är en effektivisering av utvisningsarbetet som ökat i intensitet i årtionden. Första gången jag hörde om hur polisen använde plankning som redskap för att hitta papperslösa var kanske nio år sedan, inte januari i år som det lätt kan framstå i rapporteringen. Skillnaden är att nu har poliser erkänt metoden. Och jag skulle bli förvånad om det inte började långt innan jag hörde om det. Jag har aldrig ens bott i Stockholm.

Första gången jag hörde att cyklister med rötterna i Afrika, eller romer för den delen, blivit stoppade av poliser som bett om kvitto på cykeln var för något år sedan. Säkert var det inte första gången det hänt.

Första gången jag hörde om förvaren var tretton år sedan. Senast igår pratade jag med en annars insatt person som inte visste att förvaren är fängelser för utlänningar. Fängelser där de sitter i väntan på tvångsutvisning.

Varför uppstår projekt som Reva?

• Teori: De som bestämmer och de som låter dem bestämma är så inkörda på lagar och regler och ”rätt ska vara rätt” att de bortser från mänskliga hänsyn och bara tänker på att regler ska följas. Har du fått nekat uppehållstillstånd är regeln att du ska ut. Kanske gör detta förtroende för lagen att man också litar blint på myndigheter? Att man lättare än vi andra ignorerar berättelserna om uppenbara felbeslut hos till exempel Migrationsverket? För det händer bevisligen att utvisade blir mördade, fängslade eller värre efter avvisningar. Då borde beslutets felaktighet vara uppenbar. Men sådana uppföljningar vill man inte göra. När någon har lämnat landet har Migrationsverket gjort sitt och tvår sina händer.

• Teori: En del av vår ekonomi och arbetsmarknad bygger på utnyttjande av papperslös arbetskraft. Det är lättare att utnyttja någon som har ett extra stort hot över sig. Och blir en arbetare utvisad finns det fler som är än mer desperata och kan göra ännu mer för lägre lön. Dessutom anställs många papperslösa genom underleverantörer, så vanliga anständiga företag behöver inte se detta om de inte vill. För vem bryr sig om vem det är som städar lokalerna egentligen?

• Teori: De rumsrena partierna fjäskar för SD:s väljare. Teorin faller lite på att de genomfört Reva utan att skapa stor publicitet. Kanske ogillade Moderaterna och deras kompisar invandrare redan innan de anklagades för att sno Sverigedemokraternas politik?

Vad som är mest sant är svårt att se. Klart är att vi måste se Reva i sitt sammanhang. Det handlar inte bara om att ”oskyldiga” kan drabbas av id-kontroller utan om ett system som har att göra med vår syn på medborgarskap, gränser och vem som är människa. Det handlar om att fly från förföljelse, krig, fattigdom och att inte välkomnas utan misstänkliggöras, avhumaniseras och till varje pris slängas ut. Reva är bara toppen på ett mycket obehagligt isberg och den enda egentligen godtagbara åtgärden är en allmän amnesti åt alla papperslösa.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu