Skånes Fria

Hackare vill förändra världen

I Bolivia hackar sig en lingvist in i ett skrivprogram för att göra det tillgängligt för minoriteter och i Spanien bygger hackare upp ett eget autonomt internet. Med filmen Hackitat vill Malmöfilmarna Alexander Veitch och Gonzalo Peña Rojas slå hål på den fördomsfulla bilden av hackare.

Under den pågående filminspelningen av Hackitat har Alexander Veitch och Gonzalo Peña Rojas, i det Malmöbaserade filmkollektivet Råfilm, träffat internetaktivister i olika delar av världen med den gemensamma nämnaren att de vill göra information tillgänglig för alla.

– Hacking är att förstå olika system från grunden. Att öppna upp processer så att man själv och andra kan använda sig av dem.Vi fokuserar på den politiska hackingen och vill visa på en kultur som inte är Europa- och Amerikainfluerad. Det händer grejer runt om i världen som vi vill berätta. Av de filmer som handlar om hackare utspelar sig majoriteten i USA och handlar om kända hackare, men det finns så mycket mer, säger Alexander Veitch.

Efter kärnkraftsolyckan i Japan gick hackare ihop med företag för att bygga egna strålmätare när de inte litade på regeringens officiella mätningar som visade på låga strålningsvärden.

– Det blev en politisk kampanj och gruppen har blivit en av de största ickestatliga strålningsmätarna i landet, säger Alexander Veitch.

Filminspelningen har än så länge tagit dem till fyra kontinenter. I Bolivia har de filmat internetaktivister som arbetar med att hacka sig in i och öppna upp skrivprogram som Word, för att översätta dem till minoritetsspråken.

– Det är en lingvist och en hackare som arbetar tillsammans med att göra programmen tillgängliga även för dem som inte kan spanska, säger Gonzalo Peña Rojas.

För att få tillgång till fler datorer, i ett land där tillgången är begränsad, lagar man även gamla och kopplar ihop dem med en nyare dator för att skapa mer processorkraft.

I Chile träffade filmarna hackare som efter jordbävningen byggde batterisystem av potatisar så att folk kunde få tillgång till information genom sina radioapparater.

Och just autonomitet och självständighet är ledord för många hackare. Alexander Veitch beskriver en global rörelse som gör information, som kan vara användbar för att bygga upp ett helt nytt samhälle, tillgängligt för alla.

– Det kan handla om att göra ritningar och forskningsrapporter tillgängliga eller att förstå principen bakom en motor så att man själv kan bygga den.

När de var i Spanien och filmade fick de kontakt med nätaktivister som byggde upp ett eget internet, som ett autonomt facebook där användarna äger sina egna servrar, istället för att företagen gör det.

– De menar att samhällsstrukturerna är så viktiga att vi inte kan låta multinationella företag eller staten ha makt över dem, säger Gonzalo Peña Rojas.

Filmen gör de i samarbete med en anonym hackare i Malmö. Genom den har filmarna fått kontakt med hackare runtom i världen.

Under filmandet har de fått stor insyn i hur strukturerna på nätet fungerar. De liknar den nuvarande rättsliga situationen på internet vid en väg full med vägspärrar där du kan bli stoppad och övervakad hela tiden, utan att du är misstänkt för brott.

– Kan vi ha en infrastruktur som är totalkontrollerad och övervakad hela tiden eller vill vi ha en transportväg där vi kan åka obevakade och att det ibland åker en bankrånare på vägen, frågar sig Alexander Veitch.

I USA riskerar man upp till 35 års fängelse för att sprida upphovsrättsskyddat material. Och nyss höll liknande regleringar gällande upphovsrätt på att röstas i genom i EU i det så kallade Acta-avtalet. Men det stoppades, bland annat på grund av folkliga protester och från internetaktivister. Upproret i Tunisien fick också hjälp på vägen av hackare.

– Vi har träffat hackare från Tunisien. De berättar att det fick stor hjälp från hackare i grannländerna med identitetsskydd och servrar när internet stängdes av, något som inte framkommit i media där västerländska hackare ofta lyfts fram som betydelsefulla för den arabiska våren, säger Gonzalo Peña Rojas.

Fyra kontinenter är avklarade. Nu är siktet inställt på Afrika. Alexander Veitch är på väg till Sydafrika och Uganda för att komma i kontakt med hackare.

Filmen, som är finansierad via crowdfunding, beräknas bli klar först om två år.

Fakta: 

En hackare eller hacker är en datorentusiast som vill få en fullständig förståelse av tekniska system, till exempel datorutrustning. Termen skiljer sig från crackare, som arbetar med att ta sig förbi säkerhetssystem inom datorvärlden.

Ordet hacker började användas vid Massachusetts Institute of Technology (MIT), för att beskriva personer som förstod sig på universitetets allt mer komplexa modelljärnväg. Att göra en liten ändring i denna kallades för ett hack.

Källa: Wikipedia

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Dataskydd – en het fråga i Bryssel

Hur ska framtidens personuppgifter skyddas? Frågan är just nu aktuell i EU när den gällande dataskyddslagen revideras. Tidigare Lundabon och numera Europaparlamentarikern Amelia Andersdotter (PP) jobbar för att lagstiftningen ska bli övergripande för alla länder. Men hon har storbolagens lobbyister emot sig.

Skånes Fria

Internationell stjärna till författarscen

Förra året gav han ut Ett arabiskt vemod på svenska och i år följs den av boken Frälsningsarmén. I veckan kommer författaren Abdella Taia, uppvuxen i Marocko, numera Parisbo, till den internationella författarscenen på Stadsbiblioteket i Malmö.

Skånes Fria

Fotograf i jakt på sin identitet

Som 19-åring begav sig Maya Økland med en kamera till sin mammas hemland Brasilien. Det blev början på en fotografisk resa som skulle ta henne närmare sig själv och sin familj.

Fria Tidningen

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu