Skånes Fria

Beslut i Irak kan stoppa utvisningar

Parlamentet i Irak har röstat igenom ett förslag om att stoppa alla tvångsutvisningar till landet. På förvaret i Åstorp hoppas man att även regeringen går på parlamentets linje.

– Vi är under dödshot och har ingenting i Irak, det finns ingen hjälp, säger småbarnsföräldern Akram.

Förslaget ligger nu för avgörande hos den irakiska regeringen. Om det irakiska parlamentet får som det vill ska det återvändandeavtal som Sverige har med Irak formuleras om och den bit som möjliggör tvångsavvisningar tas bort. Även de flygplansbolag som medverkar vid tvångsavvisningar ska kunna bötfällas. Liqaa Wardi är irakisk parlamentsledamot och har varit med om att driva igenom förslaget. Skånes Fria Tidning når henne i Bagdad över en svajig mobilanslutning.

– Det är inhumant att tvångsutvisa människor till Irak. Det är osäkert och det finns inga jobb, inga hem och regeringen kan inte hjälpa dem, speciellt inte nu när vi har öppnat gränsen till Syrien, säger hon.

Men trots att Liqaa Wardi har parlamentets stöd i ryggen är det inte säkert att förslaget kommer att genomföras. Sveriges migrationsminister Tobias Billström är skeptisk.

– Parlamentet är inte en part i återvändandeavtalet mellan Sverige och Irak. Avtalet är ingånget med den irakiska regeringen och det är den som bestämmer utrikespolitiken, inte parlamentet, säger han.

Är det inte konstigt att det irakiska parlamentet gör en helt annan analys av läget i Irak än den som görs i Sverige?

– Nej, parlamentet består av olika politiska partier och det är inte konstigt att de också ser sig i stånd att göra politiska vinster.

Anser du att Irak är säkert?

– Någon inre väpnad konflikt pågår inte längre. Det har Migrationsöverdomstolen kommit fram till. Bedömningar görs i varje enskilt ärende med utgångspunkt från den enskildes hotbild. Sedan kommer det alltid att vara människor som inte är nöjda med sina beslut.

Nätverket Aktion mot deportation i Malmö har länge kritiserat Sverige för att massutvisa människor till Irak. Sedan den 8 juni pågår en mejlkampanj för att få irakiska politiker och massmedier att ta upp frågan.

– Vi hoppas kunna påverka den irakiska regeringen, det finns också liknande försök från andra länder, säger en representant från nätverket.

Tvångsavvisningarna har också blivit en het politisk fråga i Irak, enligt Liqaa Wardi.

– Det diskuteras i parlamentet och i medier, vi har till och med kunnat läsa om personer som försökt ta livet av sig för att undvika att återvända, säger hon.

Enligt källor till Skånes Fria Tidning sitter nu nio irakier på förvaret i Åstorp och väntar på att bli tvångsutvisade. En av dem är Akram. I en vecka har han hungerstrejkat i protest inför hotet av att bli utvisad till Irak och att skiljas från sin familj.

– Om jag dör måste alla förstå vad Migrationsverket och polisen gör, säger han.

Måndagen den 23 juli var den blodigaste dagen i Irak på två år. Över 116 människor dog och över 300 skadades i 22 attacker runt om i landet. Samma dag beslöt även den irakiska regeringen att öppna gränsen för flyktingar från Syrien. Akram heter egentligen något annat.

Fakta: 

Återvändandeavtal

I februari 2008 skrev Irak och Sverige på ett så kallat återvändandeavtal. I avtalet står det att de irakier som inte bedöms vilja återvända frivilligt får ”Beordras att lämna Sverige”. Det är den biten av avtalet som det irakiska parlamentet nu vill säga upp. I avtalet står även att återvändandet ska ske ”stegvis, humant, och under ordnade former”. Sveriges tolkning av avtalet har även tidigare kritiserats, bland annat av Iraks migrationsminister Dindar Ndjeman Dosky. Tvångsavvisningar till Irak har också kritiserats av Amnesty och FN:s flyktingorgan UNHCR.

Läs om demonstrationen i Malmö som blev en stor nyhet i Irak. Klicka här.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kunde ha utvisats – Migrationsverket JO-anmäls

Migrationsverket har JO-anmälts efter att Kadher, som Skånes Fria Tidning skrivit om tidigare, blivit kallad för överföring till Tyskland. Det trots att Migrationsöverdomstolen stoppat utvisningen.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu