Skånes Fria

Oklart om ett miljöbrott har skett

Sammanlagt tio liter myrsyra läckte förra veckan ut från en tre kubikmeter stor tank inne på CMP-terminalen i Oljehamnen i Malmö. CMP kontaktade Miljöförvaltningen och Räddningstjänsten som spärrade av området så fort de var på plats.

– Skadan på den cylinderformade cisternen upptäcktes av vår egen personal. Det visade sig att både den inre och yttre ventilen på cisternen var sönder, säger Leif Nordholm, anläggningschef på CMP.

I samråd med Miljöförvaltningen tankades myrsyran över till en mobil enhet och den myrsyra som läckt ut spolades med vatten.

– Myrsyra kan vara skadlig för ögon och andningsorgan, men ingen kom till skada. Vad vi vet så används myrsyra inom jordbruket, säger Leif Nordholm och berättar att cisternen var på väg till Tyskland.

Enligt Kemikalieinspektionen är det största användningsområdet för myrsyra i Sverige ensilering av grödor för djurfoder. Myrsyra används även som råvara i färger och lim, i rengöringsmedel och metallbehandlingsmedel.

Kommer ni att vidta några åtgärder för att undvika den här typen av olyckor i framtiden? Ni hanterar väl betydligt farligare medel än myrsyra?

– Ja vi hanterar farligt gods, men den här typen av olyckor har vi ingen styrsel över. Det är upp till dem som äger och fraktar godset att se till att detta inte händer. Men vi kommer att be vederbörande att ha koll på sina tankar i fortsättningen, säger Leif Nordholm.

Leif Persson på miljöförvaltningen vill ha en redogörelse från företaget som äger cisternen vari det brustit och kommer att skicka en skrivelse till dem för att reda ut ansvarsfrågan och få svar på hur företagets underhåll av cisterner och vagnar ser ut.

Finns det skäl att göra en anmälan om miljöbrott?

– För närvarande behöver vi fler uppgifter för att kunna ta ställning till om det är någon idé att göra en anmälan, säger Leif Persson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sverige sämst på vård för papperslösa

Region Skåne ligger i framkant när det gäller vård av papperslösa – på pappret. I praktiken vägras gömda flyktingar och papperslösa vård som de har rätt till enligt Åsa Wieslander på Deltastiftelsen.

Skånes Fria

”Våra ambitioner har fallit platt”

Det lokala överläggningsprotokollet som berör 9 000 av Vårdförbundets anställda inom Region Skåne skrevs under förra veckan. Mats Runsten på Vårdförbundet är upprörd över Region Skånes inställning under förhandlingarna och att man backar från den gemensamma hållning man tidigare haft.

Skånes Fria

Internationell amnestikampanj med start i Malmö

– Både kvinnor och män är beredda att ge sina liv för den här kampen och dö med huvudet högt, sa mapucheledaren Lonko Juana Calfunao från Chile under förra veckans presskonferens på Folkets hus i Sofielund.

Skånes Fria

Första sommarskolan för ensamkommande flyktingbarn

Förra veckan startade Västra Kanalskolan sin första sommarskola för ensamkommande flyktingbarn. Under två veckor får ungdomarna lektioner i svenska, engelska och matematik som följs av prata svenska-lektioner och aktiviteter som leds av volontärer från Hassela helpline.

Skånes Fria

Hallå där, Hans Möller...

...vd på Ideon science park, som gjorde ett inlägg i Sydsvenskan nyligen om att det är dags för könskvotering för att få jämställda styrelser i Sverige.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu