Skånes Fria

Kamratstödjarprojekt leder till arbete

– Skolan borde vara den tryggaste platsen på jorden, säger Naim Zeneli, projektledare på Hassela Solidaritet, som tagit initiativet till ett kamratstödjarprojekt som gett fyra personer på tre olika Malmöskolor jobb.

Fem skolor i Malmö och en i Lund nappade på idén i höstas och satsade på vuxna kamratstödjare. Hassela Solidaritet i Skåne driver projektet i samarbete med arbetsförmedlingen.

Skolorna som haft praktiserande kamratstödjare är Lindeborg, Linné-, Segevång-, Kryddgård- och Värner Rydenskolan i Malmö samt Fågelskolan i Lund.

Kamratstödjarna har hittills varit i åldern 22–55 år. Deras roll i skolan är att vara tillgängliga för eleverna utanför lektionstid.

– Vuxennärvaron är oerhört viktig för barnens trygghet. Kamratstödjarna har alltid tid att prata och de är skolans extra ögon och öron. Det har fungerat över förväntan. Behovet av vuxna på skolorna är stort. Många skolor är alldeles för stökiga med bråk och mobbning, säger Naim Zeneli.

Hassela står för utbildning och coachning av kamratstödjarna, arbetsförmedlingen hittar lämpliga arbetssökande och skolan tillhandahåller arbetsplatsen.

– Kamratstödjarna har varit mycket uppskattade. När någon är sjuk frågar eleverna efter dem med en gång. De flesta har fått väldigt fin kontakt med barnen. På några av skolorna har kamratstödjarna startat upp elevkaféer som tidigare var stängda och de bakar bullar och kakor tillsammans med elever, säger Naim Zeneli och fortsätter:

– Detta är ett projekt där alla är vinnare, säger Naim Zeneli. Skolan får fler vuxna, eleverna får fler som kan ge stöd, arbetförmedlingen får ut folk i jobb och kamratstödjarna själva får glädje av att hitta vidare i livet till en plats där de behövs.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sverige sämst på vård för papperslösa

Region Skåne ligger i framkant när det gäller vård av papperslösa – på pappret. I praktiken vägras gömda flyktingar och papperslösa vård som de har rätt till enligt Åsa Wieslander på Deltastiftelsen.

Skånes Fria

Oklart om ett miljöbrott har skett

Sammanlagt tio liter myrsyra läckte förra veckan ut från en tre kubikmeter stor tank inne på CMP-terminalen i Oljehamnen i Malmö. CMP kontaktade Miljöförvaltningen och Räddningstjänsten som spärrade av området så fort de var på plats.

Skånes Fria

”Våra ambitioner har fallit platt”

Det lokala överläggningsprotokollet som berör 9 000 av Vårdförbundets anställda inom Region Skåne skrevs under förra veckan. Mats Runsten på Vårdförbundet är upprörd över Region Skånes inställning under förhandlingarna och att man backar från den gemensamma hållning man tidigare haft.

Skånes Fria

Internationell amnestikampanj med start i Malmö

– Både kvinnor och män är beredda att ge sina liv för den här kampen och dö med huvudet högt, sa mapucheledaren Lonko Juana Calfunao från Chile under förra veckans presskonferens på Folkets hus i Sofielund.

Skånes Fria

Första sommarskolan för ensamkommande flyktingbarn

Förra veckan startade Västra Kanalskolan sin första sommarskola för ensamkommande flyktingbarn. Under två veckor får ungdomarna lektioner i svenska, engelska och matematik som följs av prata svenska-lektioner och aktiviteter som leds av volontärer från Hassela helpline.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu