• Wild Drawing från Indonesien är en av graffittikonstnärerna som deltar i gatukonstfestivalen i Värmland. Här med muralmålningen Knowledge speaks - Wisdom listens.
  • Tatiana Suarez från USA är en av graffittikonstnärerna som deltar i årets festival. Hennes konstverk är rika av symboler, myter och folksagor hämtade från den brasilianska och el salvadoriska kulturen där hon har sitt arv.
  • Tor Hedendahl och Daniel Wakeham är grundare till Artscape.
  • Så här såg det ut vid förra årets festival då konstnären Henrietta Kozica från Höganäs smyckade en byggnad i Göteborg. Med sin konst vill hon få få naturens medvetande att sprida sig och växa fritt inom oss.
Landets Fria

Väggmålningar sätter färg på Värmland

Gatukonstfestivalen Artscape kommer till Värmland. I fyra veckor ska graffittikonstnärer måla utvalda fasader runtom i länet.

Just nu pågår förberedelserna inför en stor gatukonstfestival i Värmland. 25 konstnärer från hela världen samlas för att göra permanenta konstverk på husfasader. Artscape hölls för första gången i Malmö 2014. Syftet var att lyfta fram gatukonsten i det offentliga rummet.

– Det är inte alla som känner sig välkomna eller hemma på gallerier. Men gatukonst behöver man inte ens leta efter utan bara gå förbi. Människor älskar färg och form. Vi försöker göra den visuella konsten tillgänglig för alla, säger Daniel Wakeham som tillsammans med Tor Hedendahl är grundare och projektledare för Artscape.

Förra året arrangerades festivalen i Göteborg. Då skapades 20 konstverk i stadens tio stadsdelar. Karlstads kommun visade tidigt intresse och har i årets festival fått med sig nio andra värmländska kommuner.

– Från början kändes det som en galen idé att involvera hela Värmland. Men nu gör vi tio kommuner på en gång där vi kommer att skapa 35 permanenta verk. En tillfällig installation på galleriet Sliperiet kommer också att göras, säger Daniel Wakeham.

Tio av muralmålningarna ska skapas i workshops där konstnärer och allmänhet arbetar tillsammans.

– Det brukar vara väldigt kul. Det är en speciell känsla att gå förbi en vägg och visa att man själv varit med och skapat den.

Robert Forsberg ”Super-G”, Sagie, Henric Tågh och Julia Rio är svenska gatukonstnärer som kommer att göra de internationella konstnärerna sällskap under festivalen.

– Vi vill ge de lokala stjärnorna en chans att glänsa. Sverige har en konservativ historia när det gäller förhållandet till urban offentlig konst. Vi har sett att Artscape har öppnat intresset för gatukonst efter att festivalen genomförts. Fler konstnärer får tillstånd och intresset bland fastighetsägare har ökat. Vi hoppas på samma effekt i Värmland, säger Daniel Wakeham.

Muralmålningar inverkar på hur människor rör sig och intresset kan bli stort.

– Vi var lite spända på reaktionerna när vi genomförde det första projektet i Malmö. Men responsen var jättestor och flera kommuner var på studiebesök och visade intresse för att delta. Folk ringde in till gatukontoret och tackade för att konsten smyckat deras stadsdel.

Karlstad, Arvika, Filipstad, Forshaga, Grums, Munkfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng är med i festivalen som startar den 24 juli och pågår fram till den 18 augusti.

Fakta: 

Artscape

Är en ideell organisation som arbetar med att genomföra gatukonstprojekt i Sverige och internationellt. Årets festival som arrangeras i Värmland genomförs med ekonomiskt stöd från kommunerna, Region Värmland, Postkodlotteriets kulturstiftelse och Nordsjö färg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konstgalleri rullar genom Sverige

Trailer gallery är ett forum för oetablerade konstnärer och oväntade möten med publiken – just nu på turné. På lördag kommer galleriet till Göteborg.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu